Heden: Montis Blijft vernieuwen

Montis blijft innoveren met vormgeving die inspeelt op de wensen van het moderne leven. Zonder daarbij concessies te doen op het comfort. Daarbij worden vakkundige tradities opgerekt, en nieuwe technieken onderzocht. Door de ideeën van gerenommeerde ontwerpers, en die van talentvolle nieuwkomers, met elkaar te versmelten blijven we verrassen. Ook op het gebied van duurzaamheid en materiaalgebruik. Zo worden de iconen van vandaag, de klassiekers van morgen. Dat is ons streven.

2000: Montis trekt externe ontwerpers aan

Vanaf 2000 werkt Montis nauw samen met ontwerpers die, net als zij, willen genieten van de luxe van een goed ontwerp. Omarm het comfort met: Niels Bendtsen, Gijs Papavoine, Geert Koster, Gert Batenburg Dick Spierenburg, Studio Job, Demakersvan, Simon Pengelly, Bertjan Pot en Arian Brekveld.
Simon Pengelly: “Eenvoudige vormgeving is complex in de uitvoering. De bekwame vakmensen bij Montis laten ons als ontwerpers helemaal opbloeien.”

1996: Montis haalt vormschuimerij in huis

Om dit te bereiken investeert Montis in een nieuwe technologie: het vormschuimen met polyurethaanschuim. Hierbij wordt de gehele romp uit schuim opgebouwd. Losse onderdelen hoeven nu niet langer geplakt te worden. Er ontstaat een enorme vrijheid in de vormgeving. Met ruimte voor vernieuwende ontwerpen. En een verfijnder zitcomfort.

1990: Paul van den Berg neemt de leiding

Na het vertrek van zijn beide broers, brengt Paul zijn visie verder tot leven. Het is zijn doel om meubelen te ontwerpen en te maken met een uitgesproken vorm en hoog comfort.

1988: Montis betrekt ‘het zwarte gebouw’

Met het toenemende succes is er dringend behoefte aan een groter kantoor dat tevens kan dienen als showroom. Kunstenaar Hanshan Roebers ontwerpt een opvallend gebouw dat rondom is bekleed met zwarte tegels. Al snel staat het internationaal bekend als ‘het zwarte gebouw’. De architectonische lichtinval is geïnspireerd de werking van een zonnewijzer. Het wisselende daglicht zorgt voor reflectie en vormt een natuurlijke afbakening van de ruimtes.

Begin jaren 80: Montis wordt wereldspeler

Gevolgd door het succes in Nederland en Duitsland, wordt Montis nu ook ontdekt in Amerika, het Midden en Verre Oosten.

1983: Montis introduceert de ‘jas techniek’

De grote doorbraak volgt met een stofferingmethode waarbij je een fauteuil ‘een jas aantrekt’. Ritsbare leren hoezen worden zo rondom een metalen frame bekleed. Een techniek die Montis op de markt brengt met de lancering van de Chaplin. Deze stoel groeit uit tot een klassieker.

1975: Montis verhuist naar Dongen

De heren verhuizen naar ‘de Langstraat’ in Dongen, Nederland. Hier begeven ze zich ten midden van de befaamde leerlooierijen. Omringd door vakmanschap, zijn ze nu een stap dichterbij hun eerste innovatie.

1974: Montis wordt opgericht

De gebroeders Van den Berg betreden de markt met een duidelijke missie: het vormgeven van moderne meubelen met een superieur zitcomfort. Ze beginnen met twee werknemers: een leersnijder en een stoffeerder. Het bedrijf vernoemen ze naar hun familie. Montis is het Latijnse genitief van ‘monte’ en betekent ‘van den berg’.