Montis x Schoenenkwartier

Montis x Schoenenkwartier

Montis streek vorige eeuw neer in Dongen, het hart van de Brabantse leer- en schoenindustrie. Samenwerking met het nieuwe Schoenenkwartier in Waalwijk biedt interessante kansen. Daarom bundelen we de krachten. Samen staan we sterk in de schoenen. Met stevige wortels in het ambachtelijke verleden van de Langstraat en vol vertrouwen in een duurzame toekomst.

Met succes opende het nieuwe Schoenenkwartier in 2022 zijn deuren voor het publiek in Waalwijk, ooit bakermat van de Nederlandse schoenindustrie. Het voormalige Nederlands Leder- en Schoenenmuseum veranderde van naam en koos voor een nieuw plan op een nieuwe locatie. Het Schoenenkwartier nam zijn intrek aan het Raadhuisplein, in de gerenoveerde westelijke vleugel van het monumentale Kropholler-complex uit de jaren 30. Het Amsterdamse bureau Civic Urban Architects veranderde de voormalige binnentuin in een overdekt atrium vol licht.

Inspiratielab
De nadruk van het oude museum lag op de belangwekkende collectie van zo’n twaalfduizend schoenen en de internationale geschiedenis van het schoenmakersbedrijf. Het Schoenenkwartier belicht nog altijd de geschiedenis van de leer- en schoenindustrie. Maar door ‘hart en handen’ authentiek en creatief te verbinden aan de toekomst van de schoen is het nu óók een inspirerend podium, werkplaats, studiecentrum en laboratorium. Met een unieke collectie van twintigduizend objecten koppelt Het Schoenenkwartier het ambacht van schoenmaker aan de actuele wereld van orthopedie, mode en industrieel productontwerp. Wat kunnen we leren van het verleden en hoe verbind je het erfgoed van toen met modern design, technologische innovaties en eigentijdse thema’s als duurzaamheid en circulair produceren? Behalve om kijken en leren gaathet in het Schoenenkwartier om beleven, meedoen en bewustwording

Vernieuwing en experiment
Ook Montis is in 1974 opgericht in de Langstraat, in het hart van de Brabantse leerindustrie. Geworteld in het ambachtelijke vakmanschap van de streek was de blik altijd vooruit gericht. Innovatieve technologieën en nieuwe materialen wijzen de weg. Vernieuwing, creativiteit en experiment staan ook hoog op de agenda in het nieuwe Schoenenkwartier. De drieduizend vierkante meter zijn bedoeld als levend museum met een kenniscentrum en makerslab. Bezoekers en ontwerpers kunnen zelf experimenteren met vormen en materialen.

 

Droompartners
De stippen in het bekende Montis logo symboliseren een zelfde zoektocht naar vorm en betekenis. Elk ontwerp begint met een punt in de ruimte, op weg naar een design dat in een sterke behoefte voorziet. Maar óók het begin van een meubel waarmee je uitdrukking geeft aan je identiteit en hoe je wil wonen. Net als een schoen die laat zien wie je bent. Het Schoenenkwartier vertelt het verhaal áchter de schoen. Waar komt hij vandaan, hoe is hij gemaakt? En hoe maak je zo’n laars of sneaker met respect voor de planeet en haar grondstoffen. Ook Montis verdiept zich in actuele thema’s als duurzaamheid en circulariteit. Hoe optimaliseer je het productieproces, (her)gebruik je materialen zo efficiënt mogelijk en verleng je de levensduur van een bank of stoel? Montis en het Schoenenkwartier delen de Brabants-ambachtelijke roots, een scherp oog voor vormentaal en de betekenis van design. Maar ook de gedeelde zoektocht naar innovatie en duurzaamheid, maken de twee partijen logische partners.

Inspirerende stappen
De eerste stappen in de samenwerking zijn even inspirerend als veelbelovend. Restleer van Montis krijgt een tweede leven in het Schoenenkwartier. Restmateriaal wordt ingezet voor workshops. De monumentale Kropholler architectuur in combinatie met de eigentijdse renovaties, transformaties en uitbreidingen van architectenbureau Civic slaan een brug tussen toen en nu. Het Schoenenkwartier fungeert als ideaal decor voor Montis fotoshoots. De open ruimte past perfect bij de Montis ontwerpen. Gelukkig komt de liefde van twee kanten. Het Bodehuisje, de vaste vergaderruimte van het Schoenenkwartier, wordt niet voor niets ingericht met meubels uit de Montis catalogus. Montis en het Schoenenkwartier: samen staan ze sterk in hun schoenen. Allebei met stevige wortels in het ambachtelijke verleden. Maar óók vol vertrouwen in de toekomst en de duurzame uitdagingen die ons te wachten staan.

www.schoenenkwartier.nl